En tradisjonell maskulinitet som spiller fallitt..

5 Jan

Det er mye man kan bivåne i dagens samfunn. Spesielt i relasjonen mellom gutter og jenter, men også gutter seg selv i mellom. Med dagens utvikling av feminismen og en likestilling på ville veier har man fått en utvikling som skaper sterke og harde jenter, mot myke og sårbare gutter. Den vakre betegnelse på disse gutta er at de er metroseksuelle. De er klar over sine egne følelser og er ikke redd for å vise sin sårbarhet. De er flinke med mennesker, de er pertentlige og opptatt av hvordan de ser ut. Man snakker om en estetisk maskulinitet på mange måter. Videre også en feig maskulinitet, noe jeg vil komme tilbake senere.

Om en mann er suksessfull, så måler man ut dette ut ifra økonomisk trygghet og opplevelser. Den økonomiske trygghet har tatt over for evnen til å beskytte, mens opplevelser har tatt over for erfaring og kunnskap. Videre er det slik at denne maskulinitet som er i forandring, også skaper nye tendenser hos gutter og unge menn. Det skaper sykelighet, forvirring og en objektivisering. Den tradisjonelle og sterke maskulinitet spiller fallitt i dagens Norge blant unge. Denne trenden merker man absolutt sterkest i storbyene, ved å se på mange tendenser. På bygda lever fortsatt denne maskulinitet i beste velgående, men også her har storbyspøkelset kommet med sin smitte.

Om du ikke henger med, så skal jeg oversiktlig forklare mye av det jeg nevner ovenfor. Men aller først, la oss se på den tradisjonelle maskulinitet.

Den tradisjonelle maskulinitet bygger på beskyttelse, bekreftelse og forsørgelse. En manns plass i dette perspektivet er utenfor hjemmet, som familiens høvding. Det er han som tjener til livets opphold. Han er på mange måter ikke selvhøytidelig og han har en sterk karakter. Den tradisjonelle maskulinitet rent kroppsmessig er hår på brystet, en robust kropp, tredagers skjegg, rufsete hår og en kropp som er relativt utholden sterk. En slik maskulin mann har gjerne jobbet innad i familien fra ung alder. Som oftest på en gård. Kunnskap erverves fra familiens høvdinger som er far og bestefedre. Man er ikke redd for å søke utfordringer, for dette skaper som kjent erfaring. Erfaringen kommer gjennom kroppsarbeid, og ikke gjennom bøker. Han er tøff, modig, lavmælt og konfronterende. Men som nevnt først i avsnittet, tre ord beskriver denne tradisjonelle maskulinitet: Han vil bekrefte, han vil forsørge og han vil beskytte. Tar du ifra menn en eller flere av disse rollene, da vil man oppleve en skjelven maskulinitet som i filmen American Beauty, som er en fantastisk samfunnskritisk film.

Tenk igjennom, hvor mange voksne og eldre mennesker kjenner du med slike maskuline trekk? Hvordan respekterer du de? Hvordan ter de seg?

Tenk så videre om du kjenner noen unge mennesker som er slik? Skiller de seg ut blant andre gutter? Er de i flertall eller mindretall?

Dagens unge menn, gutter, er i en fase med forvirret maskulinitet. Et begrep som jeg forholder meg til. Om det er allment vites ikke, siden jeg ikke har lest noe stort om dette andre steder. Dette ser man i skolegården på multikulturelle skoler i våre storbyer, men også gjennom nye moderne sykdommer som megareksi. Sjekkeartist-utviklingen kommer også fra denne usikkerheten og forvirringen i hvor man hører til. Dems maskulinitet har ikke noe rotfeste.

Megareksi er en kroppsbildeforstyrrelse på lik linje med anoreksi hos jenter. Det gutter ser i speilet er en vrangforestilling av hvordan de selv ser ut. Mange av disse guttene har manglet et mannlig forbilde eller rollemodell i barndommen. Ingen voksen maskulinitet å herme etter, bli som. Disse guttene bruker gjerne anabole steroider, overdrevent mye tid på treningsstudio, solarium og melanotan er også inne i bildet for å gi en brunfarge. De endrer gjerne radikalt kosthold, og begynner med proteinkosthold for å bygge kropp. Det viktigste er å forme six-packen og bli store, utholden styrke og praktisk styrke står i annen rekke. Det handler om aksept, det handler om å bli sett av jenter og andre gutter. De ser en blek liten fyr i speilet, mens sannheten kan være det helt motsatte. Mange utvikler gjerne drikkeproblemer og begynner å eksperimentere med rus.

Videre har man kommet til den nye trenden med sjekkeartister. Noe som vokste voldsomt frem etter boken The Game skrevet Ross Jeffries, hvor hans alias var Neill Strauss. Spesielt i de store byene er dette en voldsom trend. I mitt tilfelle handler det om observasjoner og kunnskap fra spesielt Tromsø som førstehåndsobservasjoner, mens jeg har fått fortalt mye om det som foregår i Trondheim og Oslo. Forum på nettet er også en fantastisk kilde for førstehåndskunnskap. Det er ikke til å skyve unde en stol at jenter og kvinner har all makt på sjekke- og sexmarkedet. Gutter og menn etterspør, skaper forespørsles, men jentene og kvinnene er de som kan si ja eller nei. Ironisk nok er det fortsatt mange hunkjønn som klager på playere, gutter og menn som bare bruker. Dessverre er dette en naturlig følge av feministenes kamp og en likestilling på ville veier. Rett og slett fordi at jentene og kvinnene er blitt objekter i en samfunnsmessig kamp. Endringene skal skje så raskt, og verdibegrepet er derfor sentralt. Hos mange gutter og menn er det nå blitt slik at jenter har samme rolle som en mobiltelefon, IPod.

Man kan bruke, og man kan kaste. Man etterspør, får tilbud, sier ja, bruker, og kaster. Det er graden av hvor fornøyd man er med produktet som avgjør produktets levetid. Dette gjelder dessverre også jenter, noe mange sjekkeartister har spesialisert seg på. Som Ross Jeffries sa i intervju med VG, hans kurs garanterer at du kommer til sengs med tre kvinner iløpet av tre måneder. Sex, sex og atter sex. En allmen utnytting av jenter og kvinner skrevet på trykk i Norges største avis. Man snakker i dette tilfellet om en ornamental maskulinitet. Forbruker-maskulinitet. Menn forsørger ikke lengre, de beskytter ikke lengre, de bekrefrefter ikke lengre, men de forbruker, både kapitalistiske ideer, men dessverre også det motsatte kjønn. En trend som er ganske så uheldig, men som forsterkes gjennom den skjeve fordeling av makt i kjønns- og sexmarkedet.

Så, hvordan uttrykker dagens unge menn sin lengsel etter maskulinitet? Som jeg skriver i denne artikkelen, så er det jaget etter uforpliktende og hemningsløs sex som er den ene fluktveien. Man har sex med objekter, individer uten ansikt. Videre er det slik at vold er en annen fluktvei. Tenker da på økt medlemsmasse i diverse kampsport-klubber, men også den nye trenden med free-fighting. Den ultimate kampsport. Rått, voldsomt og skremmende for de fleste. Det er enten de tøffeste eller de mest forvirra som trekker til denne arena. Spesielt mange sjekkeartister har funnet sitt hjem inne i ringen med likesinnede. Hvor de kan banke vettet ut av hverandre. Ganske likt en film tenker du da? Ja, du ser nettopp det samme i Fight Club, og dette representerer en narsissistisk maskulinitet. Man dyrker seg selv og søker det urmaskuline. Nettopp vold og sex.

Men vi er enda ikke ved veis ende. Synes det hører med å gi et eksempel til på hvor fallitt den tradisjonelle maskulinitet er, og det kan man lett bevise ved å se på the ultimate reality program for unge gutter og jenter på norsk TV. Snakker selvsagt om Paradise Hotel, men også Big Brother fra før av. Man stenger unge mennesker inne, uten kontakt med omverden. Gir de oppdrag og masse alkohol. Man satser da på intriger og sex. Intriger er kvinnenes versjon på konfrontasjon. Maskuline menn konfronterer, slåss, og er kompiser. Intrige involverer krangling, spekulasjoner og gjerne baksnakking. Hvilken rolle har guttene på Paradise Hotel da? Jo, de benytter seg av den feminime versjon. Er de mye til menn? Nei, det er de ikke. Likevel ser man spesielt her på blogg.no en hyllest av disse gutter og menn som er inne på Paradise Hotel, i overført betydning er det også en dyrkelse av metroseksuell maskulinitet. Det igjen fører til at den tradisjonelle maskulinitet slår sprekker. Jeg tør ikke å påstå, men jeg kan spekulere i noe, og det er at flere og flere unge gutter og menn vil få problemer som en følge av dette, og flere vil igjen dyrke det urmaskuline. Vold, sex og dessverre, kriminalitet. Megareksi er tidligere nevnt. Jeg liker ikke denne trenden med å dyrke den stakkarslige maskulinitet som vokser frem i reality-serier som Paradise Hotel. Det blir så stakkarslig.

Helt til slutt vil jeg bevege meg til skolegården til mange skoler i Oslo-området. I disse skolegårdene er det innvandrerungdom som har makten. Det er spesielt innvandrerungdom med bakgrunn eller røtter fra islamske land. De fleste kjenner til kvinnesynet og menns rolle innenfor denne religion. De tilhører en ekstremt patriarkalsk maskulinitet. Selvsagt er dette også uheldig, men det er uheldig i motsatt retning. Norske gutter er i skolegården passive og tar avstand. De tør ikke å stikke frem hodet. Rett og slett fordi de har med å gjøre med andre gutter som har en annen maskulin bakgrunn. Hadde disse barna gått på en skole i bygde-Norge, hadde det utartet seg annerledes. For der eksisterer fortsatt den tradisjonelle maskulinitet i beste velgående, selv om spøkelset som tidligere nevnt også forpester denne delen av vårt land.

Dette er noen av mine betraktninger rundt dette med maskulinitet hos dagens unge menn og gutter.

13 Responses to “En tradisjonell maskulinitet som spiller fallitt..”

  1. Supern January 5, 2011 at 9:00 pm #

    Bloggen har allerde beveget seg bort ifra babyblå. Bra innlegg anyway. Er dog ikke helt enig i utsagnet: “Man kan bruke, og man kan kaste. Man etterspør, får tilbud, sier ja, bruker, og kaster. Det er graden av hvor fornøyd man er med produktet som avgjør produktets levetid. Dette gjelder dessverre også jenter(…)”
    Skjønte ikke helt om dette var ditt syn, eller vrangsynet du snakker om…

    • havardhedde January 6, 2011 at 7:32 pm #

      Snakket om vrangsynet til sjekkemiljøet hvor jenter blir en forbruksvare og ikke et subjektivt annet menneske 🙂

  2. GLASSKÅR January 6, 2011 at 10:28 am #

    Jeg liker den nye blåfargen, men vi snakker laaaangt fra babyblått her – og jeg liker det jeg leser.. Det var egentlig litt vittig at du nevnte the game, for jeg følger 0330.no ganske hyppig fortiden, vært innom der? en blogg drevet av 5 sjekkeinstruktører.

    Anyway, når det kommer til likestilling så ja, den har blitt skjev. Vi trenger ikke kvinnegrupper, 50/50 i styre og stell eller kvotering. Vi kan forhandle vår egen lønn og menn er også hjemme med barna.. Jeg kjemper for rettferdighet, uavhengig av kjønn. Og menn diskrimineres oftere og oftere i vårt samfunn..

    De tradisjonelle maskuline du nevner har jeg vel aldri sett, jo besteforeldrene mine. Selvom mormor også jobbet litt. Men med 5 unger så må nesten en av foreldrene tilbringe mer tid hjemme enn den andre om hjulene skal gå rundt. Kvinner trenger ikke lenger stelle hjemmet, vi får ikke lenger så mange barn – og vi har tilgang på barnehager, parker, dagmamma’r etc som gjør denne jobben for oss. Mange har også hushjelp, slik kan begge kjønn jobbe og forsørge..
    Men i et samfunn i stadig forandring kan vi ikke forvente å finne mange beskyttende, bekreftende og forsørgende menn.. Det er utdatert.

    Vold og sex. Hvorfor er det så maskulint? Ja, den gangen vi kriget med knuttnever, sjold og sverd. Det var rått og brutalt (maskulint om du vil), men det finnes da ingenting maskulint over vold i våre dager – hvor ofte ser du mann mot mann?

    Og når ble sex noe maskulint?

    Jeg skjønner jeg lever litt i en annen verden…

    • GLASSKÅR January 6, 2011 at 11:06 pm #

      Jeg er 26 🙂 Jeg kjenner ingen av de gutta, men jeg liker bloggen… Hvorfor har du fått henvendelser fra folk om dem egentlig?

      Jeg er en skeptiker til slike “sjekkekur”, du så sikker jeg skrev et innlegg her en dag om “hvordan få seg kjæreste”.. Men uansett underholdning 😉

    • Andreas January 10, 2011 at 4:51 am #

      Hei Håvard!

      Jeg har aldri utnyttet noen jentegjenger!

      Har du en mail det går ann å nå deg på?

      • havardhedde January 10, 2011 at 7:18 am #

        Var ei jente som påsto det i en kommentar på et innlegg som er slettet. Hun ba meg henge deg ut, noe jeg ikke har gjort, eller vil gjøre. Så slapp av, ingen henvedelse jeg tar så blodig seriøst 😉

  3. Andreas January 10, 2011 at 7:54 am #

    Ok. Dessverre er det enkelte gutter som synes det er fryktelig provoserende greier vi holder på med. Prøver å være så snill jeg kan med jenter jeg møter, så tviler på hendvendelsen du har fått er ekte.

    Det kommer en del poster om mannsrollen på bloggen vår fremover, det er ikke sikkert vi er så uenige. Jeg er forøvrig HELT enig i at “sjekkemiljøet” har helt feil fokus og er temmelig skakk-kjørt.

    Kult hvis du sletter posten din, i og med at det ikke er sant. Er kjipt å ha sånne ting liggende ute synes jeg.

    • havardhedde January 10, 2011 at 8:46 am #

      Posten? Tenker du på kommentaren nå eller?

      • Andreas January 11, 2011 at 2:05 am #

        Takk:)

        Tar gjerne en kaffe en dag hvis du har lyst til å diskutere mannsrollen i falitt. Synes det er et spennende emne, og liker spesielt å diskutere hvis vi har forskjellige meninger:)

      • havardhedde January 11, 2011 at 2:17 am #

        Bare å legge igjen msn’en din i første omgang, så kan man ta en prat der 🙂 Eller mail om du liker det bedre.

  4. Kim Arne March 6, 2011 at 9:46 pm #

    Et av de beste innleggene jeg har lest om dette temaet. Takk for et godt innlegg.

  5. Thomas April 17, 2011 at 9:03 am #

    Innlegg skriver bla”..Med dagens utvikling av feminismen og en likestilling på ville veier har man fått en utvikling som skaper sterke og harde jenter, mot myke og sårbare gutter.”

    Dette er feil!!!

    Selv har jeg naturlig klassisk machoutseende med iskalde intense blå øyne(når jeg ikke smiler:)):
    En norsk dame i 30 årene sa nylig at jeg var KJEMPEKJEKK, men blikket mitt var litt skremmende:
    haha

    Norske damer jeg har møtt er ikke sterke og tøffe overhodet. Dere er mentalt svake og tøffe-kjeften i saueflokk:

    Afrikanske damer feks er generelt sterkere og hardere (og mye mer sexy)enn de fleste norske damer.

    Undersøkelser viser at nordeuropeiske damer faller feminine myke menn, også kalt Ola Dunk og tusseladder.

    Ja, Norge er et feministdiktatur hvor diktaturet utøves, ikke av staten, men av det norske folk.

    Norske damer faller hovedsaklig for negre, pakistanere, og etnisk norske tusseladder.

    Jeg er glad for at Norge med sin jantelov og stammementalitet er et lite land med få mennesker -og at verden utenfor har et kjempestort mangfold av mennesker

    eks-Oslomann

Leave a comment